Byta ytterdörr – vad ska vi välja?

Vi behöver byta ut vår gamla ytterdörr eftersom den börjar murkna. Den är i trä och har suttit på huset sedan det byggdes i slutet av 50-talet. Men frågan är vad vi ska välja. En billig standarddörr med låsbleck och kodlås eller ska vi kanske börja titta på brandklassade dörrar som inte bara skyddar mot brand utan även mot inbrott.

Jag trodde tidigare att brandklassade dörrar bara var fula stålkonstruktioner typ såna som man kan se i arkiv på kontor. Men nu har jag fått tänka om. Det finns säkerhets- och branddörrar som ser ut som helt vanliga villadörrar och som är jättesnygga.

Brandklassade dörrar

Brandklassade dörrar finns i olika klasser. Dels de som helt förhindrar brand och de som står emot brand en viss tid. I en villa finns det så mycket annat som kan börja brinna att en helt brandsäker dörr känns lite onödigt. Men eftersom vårt hus är ett putsat tegelhus så är det svårt för eld att ta sig i fasaden utifrån. Då är dörren en svaghet. Därför har vi börjat titta på brandklassade dörrar.

Om vi kombinerar så att dörren också klassas som säkerhetsdörr och står emot inbrott så känns det extra tryggt. Vi kommer också att ha kodlås på dörren för extra säkerhet.

Snygg dörr

För oss är det också viktigt med en riktigt snygg dörr. Dörren gör mycket för helhetsintrycket av huset så därför väljer vi en dubbeldörr som passar vår breda trappa. Det gör att hela huset får ett pampigt intryck som vi gillar.

Vi kommer alltså att skaffa en brandklassad säkerhetsdörr med anpassad design för just vårt hus. Ja, det blir dyrare, men vi tycker att det är väl värt kostnaden eftersom vi kan känna en större trygghet samtidigt som vi inte gör avkall på utseendet.

Om du kommer förbi är du hjärtligt välkommen att ringa på dörren!