Hjärtstartare bra i alla lägen

Min kompis Petra och jag har känt varandra sedan vi båda gick i förskolan, vi har alltså varit med om mycket tillsammans. Bland annat har vi bestigit Kebnekaise tillsammans, tillbringat nyårsafton på Gran Canaria och för att inte glömma spontanresan till Öland. Bland dessa underbara stunder förekommer såklart mindre trevliga stunder, som till exempel när Petras pappa fick hjärtstillestånd på en födelsedagsfest.

Födelsedagsfesten som var, var för Petras 25 årsdag. Helt plötsligt ramlar Petras pappa ihop, det blev såklart panik och Petras mamma sprang direkt till telefonen för att ringa 112. Då ambulansen skulle ta ett tag att komma till festen, fick Petras bror den briljanta idén att använda en ny hjärtstartare som familjen precis hade köpt. Hjärtstartaren som användes hade inbyggd HLR-stöd, vilket gjorde räddningsförsöket lättare. När ambulansen väl kom hade Petras pappa vaknat, han var fortfarande lite yr, men kontaktbar och kunde (med viss hjälp) stå och gå utan problem. Petras pappa har sedan dess ätit hjärtmedicin, och har som tur inte haft några fler hjärtstopp.

Jag pratade med Petra igår kväll, för att höra vad hon har för planer under mellandagarna. Hon sa då att hon inte har några direkta planer, men att hon har bokat en gruppresa Prag, vilket gör att hon arbetar lite extra under mellandagarna. Hon frågade ifall jag ville hänga med, självklart svarade jag, så det blir en resa under våren. Jag har aldrig varit i Prag, så det ska bli roligt att se vad man kan upptäcka där. Jag har hört att ölen från Prag ska vara god, är inte en öldrickare men när man är där kanske man ska testa? Det ska iallafall bli riktigt kul. Nu önskar jag er alla en riktig god jul och ett gott nytt år, så hoppas jag att vi syns någon gång nästa år. Ha det bra.