Sadelstolar – så himla bra

Att använda en sadelstol är väldigt bra, speciellt om arbetet kräver att man kommer lite högre upp än normal skrivbordshöjd. Sadelstolen gör att din hållning blir rakare och att du inte kan sjunka ihop som på en vanlig skrivbordsstol. Sadelstolar är formade som en sadel och din sittställning blir mer lik den som en ryttare har. Blodcirkulationen i benen förbättras och rygg och nackmuskler stärks.

Behöver man flytta sig under arbetet, tänk till exempel på en frisör som ska nå olika flaskor, hårfönar etc. så är en sadelstol verkligen bra. Andra som kan ha stor nytta av en sadelstol är sådana som jobbar inom verkstad, industri, labb, skolor, förskolor, tandläkarmottagningar, sjukvården etc. Men även på kontor och i butiker kan sadelstolar användas som komplement till vanliga stolar. Det är alltid bra att växla sittställning emellanåt och då kommer sadelstolen bra till pass.

Sadelstolar är oftast höj- och sänkbara. Det finns sadelstolar med ryggstöd, men det är nog vanligare med de utan rygg.

Vilken typ av stol man ska välja beror helt på hur du ska använda stolen. För större rörlighet ska man välja en utan ryggstöd. Ryggstödet kan också göra att lite av den fina hållningen försvinner. Går det att luta sig mot ett ryggstöd är de genast lättare att man sjunker ihop och då är ju vitsen med sadelstolen borta.

Det finns givetvis sadelstolar i olika prisklasser. Det är oftast bättre att lägga lite mer pengar på sin stol eftersom den då oftast har fler inställningar och är mer slitstark än billigare varianter. Bra hjul är också viktigt för vitsen med en sadelstol är ju också att man ska kunna vara mer rörlig än när man använder en gammal traditionell kontorsstol. Hjulen ska vara tillräckligt många för att stolen ska kunna röra sig i alla riktningar och de måste också vara lättrullande.