Praktiskt om solceller

Att skaffa solceller ligger verkligen i tiden, överallt pratas och skrivs det om hållbarhet och hållbar energi. Och visst kan man säga att solceller är ett bra och hållbart alternativ till vissa andra energilösningar. Inte helt oväntat finns det största utbudet av solceller i Stockholm, där finns också flest företag som levererar olika lösningar på solceller. Men du kan även hitta solceller i Östersund, Malmö, Hudiksvall och Borås. Vanligaste sättet att använda solceller för uppvärmning av bostäder, är att installera dessa på taket till fastigheten eller bostaden. Det går också att bygga anordningar för att placera på marken men det är mest vanligt när det gäller installation av solceller för byggnader som står på mycket mark. Det kanske inte är det mest dekorativa för en villa att ha i trädgården.

Solceller i snö & moln

Hur fungerar solcellerna när det blir dåligt väder? När det kommer nederbörd som regn, snö och vid molnigt väder, fungerar dom bara vid sol? Som det låter så producerar solcellerna mest energi när solen är framme och ger mest energi mellan mars och oktober. Men även när det är regnigt och grått så fungerar solcellerna, så de producerar el året om. Det behöver inte nödvändigtvis vara sol men solcellerna behöver ljus. Många tänker att det inte är lönt att sätta upp solceller i Östersund eftersom det ligger såpass långt norrut. Men tänk på att solen lyser längre tid varje dag under sommaren ju längre norrut du kommer. Sen är den mörka perioden lite längre i norra Sverige, men det är väl värt att sätta upp solceller även där.

Skötsel av solceller

I solcellerna finns det inte så många komponenter som kan gå sönder, underhållet är därför nästan helt utan komplikationer. Man kanske kan tro att solpanelerna behöver rengöras men det har visat sig att verkningsgraden påverkas i princip inte alls av att panelerna är smutsiga. En annan sak som bidrar till det nästan obefintliga underhållet är hur solpanelerna är vinklade. Eftersom solpanelerna ska vara vinklade för att kunna ta emot ljus och solstrålar så blir det svårt för smuts som till exempel löv och annat skräp att stanna kvar. De glider i princip av från den hala ytan och skapar inga större problem. Sedan regnar det tämligen ofta i Sverige vilket också gör att panelerna rengörs av sig själva.